albivermisAlestidae

albivérmis

= met witte kronkellijnen.

Panáqolus

Alboglossiphónia

Clepsines

albomaculátus

= met witte vlekken.

Agamýxis

Panáqolus

albonúbes

= witte wolken (gebergte).

Taníchthys

álbus

= wit.

Gyráulus

álces

= hert, eland (kleuren).

Campylomórmyrus

Aldrovánda

= naar Italiaans natuurvorser Aldrovandi.

Monotypisch geslacht van ➛waterplanten uit de familie van de ➛Droseraceae.

Vleesetende waterplanten met als enige soort A. vesiculosa.

vesiculósa

Linneaus 1753

Watervliegenval

Verspreid over een groot deel van de wereld, maar ontbreekt in de Amerika's. Nergens in grote aantallen, voornamelijk in kleine plassen met geringe ➛stroming. Niet inheems in Nederland en België.

Aldrovanda vesiculosa
De watervliegenval. © A. Kawazaki

Onder het wateroppervlak drijvende stengelplanten zonder wortels, waarvan het oudste deel voortdurend afsterft. De transparant groene of geelgroene bladeren staan in kransen van 6 tot 9 bladslippen, met aan het einde een 3 tot 6 mm breed klauwvormig, dubbel blad met een gladde rand, als Venus' vliegenval, maar zonder de lange tanden. Wel is het omgeven door 4 tot 8 sprieten. Aan de binnenzijde van de klauw bevinden zich gevoelige haren, die het sluiten ervan stimuleren.

Hoogte tot 25 cm, breedte tot 40 mm.

Een wat lastige plant, die zonder aanvullend ➛koolzuur en ➛plantenvoeding geleidelijk achteruit gaat. Gevoelig voor veralgen. Bij lage temperaturen maakt de plant in de herfst winterknoppen (➛turionen) aan. In de tropen groeit de plant het hele jaar door.

Onder de 25° C vermeerdert de plant zich uitsluitend vegetatief. In warmer gebied produceert de plant één witte of licht paarswitte bloem. Afnemen van de spaarzaam aangemaakte zijtakken werkt het best.

Geschikt voor aquaria vanaf 10 liter.

Temperatuur: 10 tot 30° C

pH: 6-7   dH: 8-12   fH: 14-21   ppm: 130-200

Aléstidae

= afgeleid van Alestes.

Afrikaanse karperzalmen

Familie van karperzalmen uit de orde van de ➛Characiformes die uitsluitend in Afrika voorkomen.

Lichaamsvorm zeer gevarieerd, van slank en langwerpig tot ovaal rond. Als karperzalmen voorzien van een ➛vetvin. Veel vissen hebben een opvallende zilverglans; de vinnen hebben een rode of lichtpaarse tint. Op de staartwortel is veelal een zwarte vlek aanwezig, vaak ook is er een meer of minder lange zwarte lengtestreep daarover tot in de staartvin.

Voor aquariumhouders zijn alleen de geslachten met kleiner blijvende soorten van belang:

Alestes, ➛Alestopetersius, ➛Arnoldichthys, ➛Bathyaethiops, ➛Brycinus, Bryconaethiops, Hemigrammopetersius, Hydrocynus, ➛Ladigesia, ➛Lepidarchus, Micralestes, Nannopetersius, ➛Phenacogrammus en ➛Rhabdalestes.