AanslagAarding

Aanslag

Biofilm

Aanwinsten

Het toevoegen van nieuwe planten of dieren aan de bestaande aquariuminhoud valt onder de aangename gebeurtenissen in de hobby, maar vormt ook enkele risico's. Zo is zelden duidelijk hoe de toestand van de nieuwkomer(s) is en of er ongewenste gasten zijn meegelift. Dieren kunnen onderhuids een ➛ziekte hebben, wat in de winkel (nog) niet was te zien, en op planten kunnen eieren van bijvoorbeeld ➛slakken meekomen, of andere verstekelingen als ➛zoetwaterpoliepen of ➛mosselkreeftjes. Dergelijke ongevraagde 'aanwinsten' kunnen een ware plaag worden.

Dit soort problemen kunnen worden opgevangen door gebruik te maken van een ➛quarantainebak, waarin vissen, maar ook planten, tijdelijk ter observatie kunnen verblijven alvorens in het eigenlijke aquarium te worden losgelaten. Deze stap wordt vanwege het extra onderhoud, planning en geduld maar weinig ondernomen, maar is ten zeerste aan te raden.

Het plaatsen in het uiteindelijke of het quarantaineaquarium dient met enige zorg te gebeuren. De gebruikelijke methode is de druppelmethode, waarbij de nieuwkomers geleidelijk kunnen wennen aan dit voor hun nieuwe water. Tenslotte zijn vissen en vooral garnalen meer of minder gevoelig voor ➛waterkwaliteit en ➛temperatuur.

Daarbij wordt via een slang, met aan het eind een kraantje, water vanuit het aquarium druppelsgewijs vermengd met het winkelwater. De inhoud van de transportzak wordt daartoe liefst eerst in een kleine emmer zorgvuldig overgezet. Doe daartoe de zak in de emmer en keer deze in de emmer om, let daarbij op dieren in hoekjes die knel komen te zitten. Meestal zijn deze zakken van een ronde bodem voorzien om dit te voorkomen. Verwijder zoveel winkelwater dat de dieren er nog net in kunnen zwemmen. Open de kraan en laat de hevel met aquariumwater vollopen. Houdt het open uiteinde daarin, terwijl de kraankant in de emmer wordt gehangen. Met de kraan kan de druppelsnelheid worden geregeld. Houdt minimaal een half uur aan om de emmer te vullen. Verwijder bij gevoelige dieren daarna weer tot eerder genoemd minimum en herhaal dit vullen, eventueel nog een derde keer.

Nieuw inzichten leiden echter tot een volstrekt tegengesteld advies: open de zak en leeg deze zo snel mogelijk in het aquarium. De gevoeligheid van vissen voor wisselingen in temperatuur en watersamenstelling is geen probleem: dieren kunnen tegen een stootje. Gevaarlijker kan een plotselinge stijging in ➛pH zijn: ammonium gaat dan over in het zeer giftige ➛ammoniak, een situatie die juist bij langzame gewenning kan ontstaan in de zeer kleine hoeveelheid water.

Voorwaarde is wel het doelaquarium zorgvuldig voor te bereiden, door deze vooraf goed te beluchten. Door het transport in een gesloten zak is het bloed van de vissen met een overmaat aan ➛CO₂ belast en kan daardoor maar beperkt ➛zuurstof opnemen. Na enkele uren is dat weer normaal.

Aarding

Elektriciteit en water