StromingStromingspomp

Stroming

Verplaatsing van gassen of vloeistoffen. In het aquarium: verplaatsing van water. Het belang van stroming is groter dan menigeen aanvankelijk beseft. Stilstaand water heeft namelijk een aantal nadelen. Doordat er nauwelijks vermenging van waterlagen plaatsvindt, is de beschikbaarheid van voedingsstoffen en zuurstof voornamelijk afhankelijk van ➛diffusie. Ook kunnen er temperatuurverschillen in het aquarium ontstaan. Met name daar waar de inrichting luwe gedeeltes creëert kan de temperatuur op koude dagen zomaar vele graden van de gewenste afliggen. Ook in de natuur komt dit voor, met name ook weer in stilstaand water.

Water staat echter nooit helemaal stil. Die zelfde temperatuurverschillen zorgen voor circulatie in de vorm van op- en neerwaartse stromingen (convectie). Deze verschillen ontstaan door bijvoorbeeld een warmtebron als zonlicht of een ➛verwarming. Ook wind, zwemmende dieren of ➛kwel doen het water bewegen. Doorgaans is dit slechts geringe stroming. Sterke stroming, als in beken en ➛rivieren, is het gevolg van verval van hoog naar laag. De stroomsnelheid is afhankelijk van dit verhang, maar ook van breedte en diepte van zulk water. Dit doet zich voornamelijk in berggebied voor.

Stroming
Natuurlijk stroming is in het aquarium nauwelijks na te bootsen.

Zoals gezegd zorgt stroming, naast diffusie, voor vermenging van waterlagen waardoor concentratie- en temperatuurverschillen snel verdwijnen. Planten lopen daardoor minder risico in een voedselarme of afvalstofrijke wolk om zich heen te belanden, en het voorkomt zuurstofloze zones.

Stroming is eenvoudig te realiseren met een pomp. Die komen in twee smaken: opvoer- en stromingspompen.

Pompen zijn daarom altijd een compromis tussen opvoer- en doorvoervermogen: meer van het één kost iets van het ander.

Stromingspomp

Stroming