Axolotl
Permanent onder water levende soort uit de familie van de molsalamanders of Ambystomatidae, in de orde van de ➛Caudata. Deze ondergaat, als meerdere soorten binnen het geslacht, géén ➛metamorfose, en behoud daarmee het larvale uiterlijk, mét kieuwen. Ook in andere salamanderfamilies komt dit voor. De axolotl is evenwel de bekendste en meest bestudeerde.
Deze, oorspronkelijk uit het Texcoco- en omringende meren in Mexico afkomstige salamander is een ernstig bedreigde soort, als gevolg van habitatvernietiging en waterverontreiniging, Even is sprake geweest van hun uitsterven. De wilde populatie komt momenteel enkel nog voor in het Xochimilco- en Chalcomeer. In de handel is enkel nakweek verkrijgbaar.
Langwerpige dieren met een in doorsnee rond lichaam, met vier korte, stevige poten. De kop is groot, vrij breed en van boven afgeplat, met een brede bek. Aan de achterzijde daarvan zijn aan beide kanten drie omhoog gebogen kieuwen zichtbaar, voorzien van sterk doorbloede franje. De staart is bijna even lang als het lichaam. Axolotls kunnen tot 45 cm groot worden, maar worden gemiddeld 23 cm. Dieren groter dan 30 cm zijn zeldzaam. Populair zijn de zwart, blauw, wit en goudkleurig gekweekte vormen, maar vooral de ➛leucistische roze vorm met donkerrode kieuwen.
Axolotls zijn niet moeilijk te houden, sterke dieren. Leeftijden in gevangenschap van 15 jaar of meer zijn geen uitzondering, langer dan in het wild. Ook kunnen de dieren vrijwel ieder lichaamsdeel regenereren. Houdt ze solitair, jonge dieren vertonen kannibalistische trekken. Ook combineren met vissen is af te raden: al te kleine eindigen als voedsel, grotere intimideren al gauw. ➛Guppen zijn bekend als geschikte medebewoners. Belangrijk is ze rond kamertemperatuur te houden, meer specifiek ergens tussen 14 tot 20°. Vermijd temperaturen boven de 24° voor langere termijn. Gebruik eventueel ➛koeling. Te lang houden bij hoge temperaturen heeft een negatief effect op de levensduur. Houdt de pH tussen 6 en 8.
Neem een aquarium van minimaal 60 liter en zorg voor voldoende schuilplaatsen. Demp al te felle verlichting, bijvoorbeeld met ➛drijfplanten. Axolotls eten flink en produceren navenant afval, zorg daarom voor goede ➛filtering en een geregelde ➛waterwissel.
Geef ze uitsluitend ➛dierlijk voer, bijvoorbeeld ➛rode muggenlarven, ➛regenwormen, ➛broze slibwormen of ➛krill. Af en toe wat gehakt wordt erg gewaardeerd.
De kweek is in aquaria nog niet gelukt.
Monotypisch geslacht van tandkarpers uit de familie van de ➛Goodeidae. Het enige lid is A. splendens, een in de natuur ernstig bedreigde soort als gevolg van meerdere oorzaken, waarvan aquariumhouden er één is.
Lange tijd is deze soort als endemisch in de Rio Ameca beschouwd, maar nieuwe vondsten tonen meerdere populaties aan in de Sayulavallei. Altijd in helder, zuurstofrijk water met een rijke plantengroei.
Typische vormen voor de familie, met een hoog ovaal lichaam en een smalle staartwortel, waaraan een driehoekige staart. Bij de mannen is deze met een brede gele zoom afgezet, met aan de binnenzijde een zwarte rand. De grondkleur is lichtbeige. Over de flank loopt vanaf de kieuwdeksel tot de staart een vage donkerbruine lengtestreep. Onder de juiste lichtinval reflecteren vele schubben een lichtroze tot -blauwe glans. De kop is spits met een licht bovenstandige, breed rechthoekige bek. Typerend aan alle levendbarenden is de tot geslachtsorgaan, hier een ➛andropodium, vergroeide aarsvin. Vrouwen zijn getekend met een donkerbruine strepenpatroon als lengtestreep, die met name op de staart en de staartwortel duidelijk is. De vinnen zijn verder kleurloos en meer afgerond.
Lengte ♀ tot 10 cm, ♂ tot 8 cm.
Vreedzame vissen die weinig eisen stellen en niet kieskeurig zijn met voedsel. Wel wordt naast dierlijk ook ➛plantaardig voer gewaardeerd. Enige ➛stroming is prima. Het zijn grote eters, waardoor de waterkwaliteit makkelijk achteruit kan gaan, iets waar deze dieren gevoelig voor zijn. Goede ➛filtering is dan van belang. Beperkt geschikt voor ander gezelschap, aangezien mannen enige agressie kunnen vertonen en bij het voeren weinig voor andere dieren overlaten.
Vrij eenvoudig te kweken vissen, die met tussenpozen van ongeveer twee maanden 5 tot 30 jongen werpen. Deze zijn al tot twee cm groot. De eerste paar dagen dragen deze nog een soort navelstreng. De jongen eten hetzelfde als de ouders en vereisen geen speciaal opfokvoer. Ouders eten de jongen niet.
Geschikt voor aquaria vanaf 100 liter.
Temperatuur: 20 tot 26° C
pH: 7-8 dH: 8-30 fH: 14-53 ppm: 130-500
Kopen: ok.