Meten
Alhoewel aquariumhouden bijna zonder kan, geeft het meten van waterwaarden veel inzicht in de ➛waterkwaliteit en het functioneren van een aquarium. Een ➛thermometer slaat vermoedelijk niemand met een tropisch aquarium over. De noodzaak om meer te meten dringt zich doorgaans pas op zodra problemen als algen, ziekten of stagnerende plantengroei optreden. Toch verschaffen tests vooral tijdens het ➛starten van een aquarium buitengewoon nuttige informatie, waarmee veel beginnersleed kan worden vermeden.
Meten vereenvoudigt het stellen van een diagnose, wat weer een gerichte aanpak mogelijk maakt van het ontstane probleem, of het voorkomen ervan. Dit kan op meerdere manieren:
- Met teststrips. Dunne strookjes met één of meer stukjes vloeipapier met indicator om kort in het water te worden gehouden, waarna binnen enkele seconden tot een minuut de waarde kan worden afgeleid. Hiertoe worden de kleuren ervan vergeleken met meegeleverde kleurschalen met bijbehorende waarden. Vaak worden meerdere waarden tegelijk gemeten, soms één. Niet alle waarden kunnen hiermee worden gemeten, zoals ➛fosfaat. De nauwkeurigheid is redelijk en varieert per gemeten waarde. Dit is de goedkoopste methode.
- Met druppeltests. Een nauwkeurig afgemeten hoeveelheid aquariumwater wordt van één of meer druppels indicator uit een druppelflesje voorzien, waarna de kleur van het geheel ook weer met een kleurschaal met waarden wordt vergeleken. Voor vrijwel iedere afzonderlijke waarde kan een set worden gekocht, maar ook testsets voor meerdere waarden zijn verkrijgbaar, wat vaak wat goedkoper uitvalt. Spijtig dat de fosfaat meting daarin altijd lijkt te ontbreken. Druppeltesten zijn een stuk duurder, maar zonder meer de betrouwbaarste methode. Een set gaat bovendien jaren mee.
- Met elektronische meters. Meten hiermee gaat vooral gemakkelijk. Het uiteinde of de bijbehorende elektrode wordt van de dop ontdaan en in aquariumwater gestoken nadat het apparaat is ingeschakeld, waarna op het display de waarde direkt kan worden uitgelezen. Dit is de duurste methode, al zijn er tegenwoordig zeer betaalbare meters te krijgen. Slechts enkele waarden kunnen elektronisch worden gemeten, te weten ➛zuurgraad, ➛hardheid, ➛temperatuur en ➛geleidbaarheid. De laatste is uitsluitend elektronisch te meten. De nauwkeurigheid bij sommige meters lijkt zeer hoog, maar dit is vooral schone schijn en wisselt per metertype. Sommige meters vergen zorgvuldig gebruik voor een betrouwbare meting.
- Voor het meten van het ➛zoutgehalte van ➛brak water kan een ➛hydrometer of een ➛refractometer worden gebruikt. De eerste werkt op soortelijk gewicht, de tweede op het verschil in lichtbreking tussen verschillende concentraties. Deze laatste is ook in een elektronische vorm verkrijgbaar.
Methyleenblauw
Verouderd ➛geneesmiddel, ook toegepast voor ➛desinfectie. Oudste chemisch bereide geneesmiddel. Toegepast tegen schimmels als ➛Saprolegnia en uitwendige eencelligen, maar tegenwoordig in onbruik ten gunste van ➛Chloramine-T, tenzij in het nog geregeld aanbevolen ➛FMC.
Buiten bereik van kinderen bewaren.