BorneovarenBotia almorhae

Borneovaren

Trichomanes javanicum

Borstelneus

Ancistrus dolichopterus

Bósmina

Klein geslacht van kleine kreeftachtigen uit de orde van de watervlooien of ➛Cladocera, met moeilijk te onderscheiden soorten.

Bosmina
Bosmina coregoni. © ➛G.O. Sars
Deze voeden zich met ➛plankton van enkele µm grootte, die ze, al zwemmend, met hun antennen uit het water filteren. De antennen steken uit hun kop als een slurf, in tegenstelling tot ➛Daphnia, die antennen als vertakte armen aan weerszijden van het lichaam dragen. Het lichaam, dat evenals bij Daphnia uit twee schalen bestaat, verandert enigszins van vorm al naar gelang het seizoen.

Bosmina zijn kleiner dan Daphnia en daarmee ook geschikt als ➛jongbroedvoer voor wat grotere jonge vis, al kunnen hun schalen soms te hard zijn. De vrij scherp gerande schalen hebben echter wel een laxerende werking op de vissendarm. De voedingswaarde is met 2 tot 3% eiwit beperkt. Het vinden van een geschikte plek om ze te ➛vangen is niet altijd eenvoudig.

Boterbloem

Ranunculus

Bótia

= mogelijk naar een lokale Indiase naam.

Klein geslacht van karpers met 9 soorten uit de familie van de ➛Botiidae.

Vrij langgerekte vissen met een vrij hoog en zijdelings vlak lichaam, een gewelfde rug- en een vlakke buiklijn: de typerende kenmerken van bodemvissen. Ook de onderstandige bek met acht baarddraden is zo'n typisch kenmerk.

Dit geslacht is recent onderverdeeld over meerdere geslachten op grond van lichamelijke kenmerken. Vele soorten zijn verdeeld over nieuwe geslachten, zoals bij de familie vermeld.

Door deze verdeling bleven alle Zuidoost-Aziatische soorten in dit geslacht achter.

Overige kenmerken als vermeld bij de familie.

almórhae

Gray 1831

Inheems in noordelijk India en mogelijk Nepal. Leeft in de luwe delen van rivieren.

Lange vissen met een zijdelings weinig samengedrukt lichaam. Een kop typisch aan het geslacht met zes korte tasters rond de onderstandige bek. Zwartbruine nettekening op een witte ondergrond met een geelbruine zweem De tekening loopt door op de vinnen. Buik wit.

Botia almorhae
Botia almorhae.

Lengte tot 16 cm.

Geschikt voor ander gezelschap, mits niet te klein; ook kan B. almorhae erg druk zijn. Zie verder onder het geslacht.

Over de kweek is nog niets bekend.

Geschikt voor aquaria vanaf 100 liter.

Temperatuur: 18 tot 27° C

pH: 7   dH: 0-12   fH: 0-21   ppm: 0-200   KH: 4-0

Deze Botia valt in een groep nauw verwante soorten waartoe ook B. birdi en B. lohachata behoren, mogelijk nog andere.

Kopen: ok.