Eenheid voor de ➛zuurgraad van water. De betekenis van de afkorting is onduidelijk, met name de p. De ➛H heeft vrijwel zeker betrekking op het element waterstof.
Elektronisch instrument om de ➛zuurgraad mee te meten in graden ➛pH.
Sinds enige jaren is de prijs van deze meters binnen ieders bereik gekomen. De betrouwbaarheid ervan is acceptabel. Het display toont vaak nogal optimistisch een nauwkeurigheid tot 2 cijfers achter de komma, maar de vraag blijft in hoeverre het getal vóór de komma al niet afwijkt. Ook is niet zeker of de meter op elke waarde dezelfde afwijking vertoont. Voor doorsnee pH-meting zijn de meters echter prima te gebruiken.
Gebruik van de pH-meter vraagt wat zorg. De elektrode bevat een kwetsbaar membraan, wrijf er daarom niet over, maar dep deze droog. Bewaren kan het best in een speciale, meestal meegeleverde vloeistof. De meter regelmatig kalibreren zorgt voor betrouwbaarder resultaten. Hiervoor zijn twee ➛bufferoplossingen nodig met bekende pH-waarden, doorgaans 4 en 7. Deze zijn online te koop.
Spoel de elektrode zorgvuldig af met ➛demiwater en plaats deze enkele minuten in de bufferoplossing met waarde 7, op kamertemperatuur. Afhankelijk van het type meter kan op een kalibreerknop worden gedrukt of met een schroevendraaier deze worden ingesteld op de bewuste waarde. Doe dit ook met bufferoplossing met waarde 4. Plaats na het ijken de opnieuw afgespoelde meter terug in de bewaarvloeistof.
Bruinwieren
Stam van bleek- tot donkerbruin, soms bijna zwart gekleurde ➛algen. Eén van de bekendste soorten is blaaswier, wat in ruime mate op de Belgische en Nederlandse stranden is te vinden.
Bruine algen variëren in grote van enkele millimeters tot 60 meter, zoals reuzenkelp. Net als roodwieren, ➛Rhodophyta, leven de meeste bruinwieren in gematigd tot koud zee of brak water. In zoet water komen echter ook vijf van de ruim 250 geslachten voor. In het aquarium zijn ze echter zeldzaam.