Het aanpassen van ➛leidingwater aan de behoeften van de in het aquarium levende planten en dieren.
Leidingwater in Nederland en België is bedoeld als drinkwater en voldoet aan andere eisen dan aquariumplanten en -vissen in de regel stellen. Veel daarvan zijn gedurende vele generaties nakweek deels hieraan aangepast, maar zullen bijvoorbeeld meer ➛weerstand tegen ziekten hebben en makkelijker te kweken zijn met een beter passende samenstelling. Kennis over de behoeften van deze plant- of diersoort zijn op onder andere deze website te vinden.
Leidingwater in onze streken is doorgaans neutraal tot lichtzuur en de ➛waterhardheid is middelhard of vrij hard, in enkele gebieden zacht of hard. Dit voldoet in de meeste gevallen redelijk tot goed, meestal dankzij het aanpassingsvermogen van het dier. Wil men echter kritischer dieren houden dan komt dat in de regel neer op de noodzaak het water aan te zuren. De meeste planten en dieren uit tropisch gebied voelen zich daar het beste bij. Dat gaat makkelijker in ➛onthard water. Maar ook zonder het water zuurder te willen maken is ontharden bijna altijd een verbetering, mineraalarm water bevat veel minder ➛bacteriën. Na het ontharden kan het water eenvoudiger worden aangezuurd, aangezien harder water zuren bindt en neutraliseert. Ook in de natuur is zuur water vrijwel altijd zacht, een prettige bijkomstigheid. Ontharden is daarom altijd de eerste stap, daarna kan de ➛zuurgraad worden verlaagd.
Verwar deze vorm van water toebereiden niet met de vele middelen die in de aquariumhandel worden aangeboden om leidingwater tijdens een ➛waterwissel of het ➛starten van een aquarium snel visvriendelijk te maken. Deze middelen werken tot op zekere hoogte goed en zijn veilig in het gebruik, maar maken het water niet mineraalarmer en voegen daarentegen middelen toe om kwalijke stoffen te binden.
Waterbloei is een term waarmee vaak ➛algenbloei wordt bedoeld. Waterbloei is daarentegen een breder begrip en doelt op explosieve groei van vrij in water zwevende organismen van eender welk type. Dat kunnen algen zijn, maar ook ➛watervlooien (dat het water er rood van kleurt), ➛bacteriën (witte waas) of ➛pantoffeldiertjes (vuilwitte zweem).
➛Crassula helmsii