fasciatusFenerbahce devosi

fasciátus

= gestreept.

Aphanius

Gastromýzon

Leporinus

Nannócharax

Parabotia

fasciolátus

= met streepjes.

Enterómius

Epiplátys

Fauna

= naar de Romeinse vruchtbaarheidsgodin.

De dierenwereld in een gebied.

Zie ook ➛flora.

Faunavervalsing

De introductie van een uitheems dier in een gebied waar deze voorheen nooit eerder voorkwam., zoals de Amerikaanse rode rivierkreeft (➛Procambarus clarkii) in Europa. Dit kan tot problemen leiden in dit gebed, zoals een explosieve toename, welke leiden tot nieuwe problemen problemen, zoals dijkverzwakkingen, verstoppingen, etc., of zelfs het uitsterven van minder competitieve inheemse dieren, of door introductie van een nieuwe ➛ziekte. Sommige nieuwkomers worden daarom bestreden en is het verboden sommige soorten te verhandelen.

Fe

IJzer

Fenerbáhce

= verlichte tuin.

Klein geslacht van tandkarpers met 2 soorten uit de familie van de ➛Nothobranchiidae.

Zeer kleine Afrikaanse ➛killivissen uit de Congo rivier. Langgerekte vissen, alleen de achterst helft van het lichaam zijdelings samengedrukt, de voorste helft is min of meer cilindrisch. De ruglijn is min of meer recht, de kleinere rugvin staat nog achter de identiek gevormde aarsvin: typische kenmerken van een vis die aan de oppervlakte leeft. De staartvin is liervormig. In tegenstelling tot andere geslachten binnen de familie is de kleurvariatie beperkt: Beide dieren zijn bedekt met een paarsblauwe metaalglans, waarover meerdere lengterijen regelmatige vlekjes liggen, die wat achterwaarts aflopen. De rug is groen- of bruinachtig goud. Deze zijn ook in rug- en staartvin aanwezig. Alle ongepaarde vinnen hebben een dunne rode rand rondom.

Vreedzame dieren, ook onderling, echter gevoelig voor mindere ➛waterkwaliteit. Ondanks de vorm toch niet sterk aan het wateroppervlak gebonden, de vissen komen in alle ➛waterlagen voor. In de natuur leven deze vissen in water van hooguit enkele tientallen cm diepte.

devósi

Sonnenberg, Woeltjes & van der Zee 2011

Afkomstig uit het stroomgebied van de middenloop van de Congo rivier, rond Kisangani, in kleine beekjes.

Fenerbahce devosi
Fenerbahce devosi. © ➛P. Maguire

Uiterlijk en verzorging als bij het geslacht omschreven. Stippenrijen rood; aarsvin en onderzijde staart geel, vinnen met rode randen. Kunnen in het aquarium 38 mm bereiken.

Lengte ♀ tot 18 mm, ♂ tot 24 mm.

Minder moeilijk te kweken dan F. formosus. Substraatleggers die dagelijks tot vijf eieren afzetten in fijn groen, turfvezels of een kweekmop. Gebruik onthard water en ververs dit dagelijks. Eieren zijn gevoelig voor schimmel. Incubatie is 14 dagen bij 24°. Voeren kan met Paramecium of jongbroedvoer van vergelijkbare grootte. Groei is langzaam.

Geschikt voor aquaria vanaf 30 liter.

Temperatuur: 20 tot 26° C

pH: 5-7   dH: 0-8   fH: 0-14   ppm: 0-130

Geen IUCN status.