hastataHelanthium bolivianum

hastáta

= met een speer(vormig blad).

Philónotis

Hechtplanten

Planten die niet in de ➛bodem met een los substraat groeien, maar zich met hechtwortels bevestigen op allerlei stevige materialen als ➛hout, ➛steen of zelfs metaal en plastic. Vrijwel alle van deze planten vallen onder de varens of mossen.

Deze planten bieden hierdoor andere mogelijkheden, zoals het doorbreken van de aanblik van een al te zeer in het oog springend stuk hout of steen, of toch een groene optie voor grondelende vissen of kreeften. Voor ➛herbivoren zijn ze vaak te hard.

Een overzicht:

Heckel discus

Symphysodon discus

Helánthium

= moerasbloem.

Klein geslacht van moerasplanten met 3 soorten uit de familie van de ➛Alismataceae.

Groep van kleine planten, voortgekomen uit het geslacht ➛Echinodorus, tegenwoordig ➛Aquarius. Evenals deze zijn het heldergroene rozetplanten met lintvormige, gepunte bladeren. Daarvan onderscheidt het zich door het kleine formaat en het vermeerderen via ➛uitlopers.

Ze zijn daardoor geschikt als bodembedekkende voorgrondplanten. Als de afzonderlijke planten verspreid worden gepoot, vormt zich snel een veldje. Evenals Aquarius verlangen deze soorten ijzerbemesting, bijvoorbeeld in de vorm van ➛kleikorrels. Veel ➛licht is een andere voorwaarde. Alle soorten komen uitsluitend voor in beide Amerika's.

boliviánum

Rusby 1927

Dwergamazonezwaardplant

Inheems in Midden- en Zuid-Amerika en Mexico.

Helanthium bolivianum
Helanthium bolivianum

Dit lijkt de grotere variant van de H. tenellum, met een breder en langer blad, lancetvormig met een even lange steel. De indruk van gras mist hier ook. De bodembedekking is dichter.

Hoogte tot 15 cm, breedte tot 25 cm.

Een makkelijke plant, die het in kleinere aquaria behalve op de voorgrond ook prima in de middenzone kan doen. De plant groeit snel en maakt bij een goede verzorging vele uitlopers.

Geschikt voor aquaria vanaf 30 liter.

Temperatuur: 20 tot 26° C

pH: 6-8   dH: 0-30   fH: 0-53   ppm: 0-500

Deze plant heeft vele namen gehad, waaronder Echinodorus latifolius, angustifolius, austroamericanus, quadricostatus, de laatste eventueel nog met var. xinguensis, en nog vele andere.

Meerdere cultivars zijn verkrijgbaar, waaronder de 'Angustifolius', een smalbladige soort die grote gelijkenis met ➛Vallisneria toont; de 'Quadricostatus´, de sneller groeiende, breedbladige vorm die wat meer warmte verlangt; de versie 'Vesuvius' heeft getordeerde, smalle bladeren en is de lastigste soort, die minder makkelijk aanslaat. Warmtebehoeftig.