Hulpmiddel bedoeld om het ➛rijpen van een recent ingericht aquarium op gang te helpen, een proces dat normaliter tot zes weken in beslag neemt. De starters bevatten 'slapende' ➛bacteriën: deze vormen, om ongunstige perioden te overbruggen, sporen of ➛cysten. Toegediend in aquariumwater komen deze tot leven, om vervolgens het rijpingsproces versneld op gang te brengen.
Althans, zo is de theorie. Over de werking ervan bestaat wantrouwen en de verdenking dat dit een vorm van slimme marketing is. Meerdere officieuze tests met middelen van verschillende fabrikanten lijken aan te tonen dat de werking tegenvalt of geheel ontbreekt. Toch lijken veel liefhebbers erg tevreden te zijn over de middelen.
Rest de vraag of dit rijpingsproces kán worden versneld. En dat kan. Behalve de producten in de handel zijn er nog drie natuurlijke middelen die al lang bekend zijn: gecomposteerde koemest, bruin slib uit filter of bodem van een goed draaiend aquarium, of potgrond waarin al enige maanden een plant staat. Bruin slib kan over bodem of in het filter worden verspreid, de andere twee in een oude panty o.i.d in het aquarium gehangen. Geregeld daar in knijpen helpt de verspreiding van de aanwezige bacteriën.
Bij alle drie de middelen is een aquarium binnen twee weken klaar om zonder risico's van vis te voorzien. Om zekerheid te krijgen over de waterwaarden is het zaak deze te ➛meten, met name het gehalte aan ➛ammoniak en ➛nitriet.
Speciaal voor zee- en ➛brakwateraquaria ontwikkeld ➛zout. Dit wordt ook wel zeezout genoemd, maar dat kan voor aquariumdieren ongunstige hulpstoffen bevatten, zoals antiklontermiddelen en toevoegingen die voor menselijke consumptie zijn bedoeld, zoals jodiumzouten. Iets dergelijks geldt voor keukenzout, dat meestal enkel uit natriumchloride bestaat. Aquariumzout is vrij van dergelijke toevoegingen en bestaat, net als zeezout, uit vele tientallen zoutsoorten.
Toch worden aan aquariumzout ook vaak stoffen toegevoegd, zoals ➛calcium, ➛vitaminen en ➛sporenelementen. Deze zijn gunstig voor aquariumdieren.
Belangrijkste nadeel van aquariumzout is de zeer hoge prijs.
= waterdrager.
Geslacht van moerasplanten met meer dan 25 soorten uit de familie van de ➛Alismataceae.
Grotere planten, afkomstig uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. In de aquariumwereld wordt vaak de officieuze naam 'Amazonezwaardplanten' gebruikt.
Alhoewel een geslacht van moerasplanten zijn veel soorten prima permanent onder water te houden. De planten hebben een kort, gedrongen ➛rizoom. De in een rozet staande, parallel generfde bladeren zijn lang gesteeld en hart- of lancetvormig, of eirond. De kleur is meestal heldergroen. Geregeld wordt een bloeistengel aangemaakt, die echter niet bloeit: er komen jonge ➛adventiefplanten aan, die op de grond kunnen worden vastgezet. Zodra deze wortelen kunnen ze van de ouderplant worden losgemaakt. Andere methoden van vermeerderen zijn het delen van de wortelstok of het afnemen van dochterplanten daarvan, soms ook uit zaad.
Vaak erg grote planten, waarvan de groei wat in toom kan worden gehouden door een daglengte van minder dan 12 uur (lange dag), een schrale bodem en het dempen van al te veel licht.
Dit geslacht is het resultaat van een splitsing van het geslacht ➛Echinodorus in 2018, waarbij op één na alle soorten hiernaar zijn verplaatst. Eerdere herzieningen hadden al een eind gemaakt aan vele soorten, welke uiteindelijk varianten van andere bleken. Daaronder ook een aantal in de aquariumwereld gevestigde namen, zoals Echinodorus amazonicus, E. bleherae en E. aschersonianus.
Christenhusz & Byng 2018
Verspreid van het oosten van de V.S. tot het noordoosten van Zuid-Amerika, in Venezuela, Colombia, mogelijk oostelijk Brazilië in moerassig gebied.
Stelen tot drie keer de bladlengte, samen tot 1,5 m. Bladeren breed eivormig, soms iets hartvormig ingesneden, enigszins doorschijnend heldergroen. Vaak roodachtige vlekken in submerse cultuur. Top soms rond, soms licht gepunt. Bloemstengel aanvankelijk met bloemen, later met adventiefplanten, doorgebogen. Als variëteit aangeboden 'Tropical Marble Queen' met lichtgroen, meer hartvormig blad en groene vlekken is het gevolg van een virusinfectie, waarvoor ook drijfbladeren van waterlelies gevoelig zijn. Een moeilijke cultivar is de 'Harbich', met kreukelig blad. De 'Ovalis' blijft kleiner.
Hoogte tot 1 m, breedte tot 1,5 m.
Grote planten die veel ruimte vragen, daarom bijna uitsluitend als solitair te houden. Bij meer dan 12 uur verlichting geneigd het aquarium uit te groeien. Beperk de ➛daglengte tot 11 uur om dit te beperken. Andere opties zijn beperkte lichtsterkte en een schrale bodem. Eventueel te grote bladeren wegknippen. Ook voor het koudwateraquarium geschikt.
Geschikt voor aquaria vanaf 300 liter.
Temperatuur: 18 tot 30° C
pH: 5-8 dH: 4-12 fH: 7-21 ppm: 70-200
Voorheen Echinodorus cordifolius. In oudere literatuur ook te vinden onder de synoniemen E. fluitans, E. ovalis en vooral E. radicans.