ficoideaFiltermat

ficoídea

= lijkt op ficus.

Alternanthéra

Fijn hoornblad

Ceratophyllum submersum

Fijne waterranonkel

Ranunculus aquatilis

filícinum

= varenachtig.

Cratóneuron

filiculoídes

= lijkt op een varen.

Azólla

filígera

= draden dragend.

Prionóbrama

filínaris

= met draden aan de neusvleugel.

Pángio

Filtering

Zuivering van aquariumwater met behulp van een filter. Deze kan zich in (➛binnenfilter) of buiten (➛buitenfilter) het aquarium bevinden. In de eenvoudigste vorm verzamelt een filter zweefvuil, in de ideale vorm verwijdert het ook alle voor planten en dieren belastende stoffen. In tegenstelling tot wat in de handel vaak wordt beweerd kan een aquarium prima zonder filter, zelfs bakken van honderden liters. Dit vraagt echter wel enige beheersing in de aanschaf van leuke nieuwe vissen. Een ➛stromingspomp kan in zo'n geval voor de waterbeweging zorgen.

Filtering kan worden ingedeeld in drie methoden:

Het regelmatig reinigen van filters is van belang voor een goede werking. Dit beperkt zich grotendeels tot het mechanische deel, dat ten dele voor eenvoudiger ➛onderhoud aan het filter wordt toegevoegd. Hoe vaak dat nodig is wordt vooral bepaald door de vervuiling van het filtermateriaal. Reinigen van mechanisch filtermateriaal wijst redelijk voor zich: goed uitspoelen onder een lopende kraan tot alle bruine slib is weggespoeld. Met een daarvoor aangeschafte (tanden)borstel kan het mechanische deel van de filtermotor worden gereinigd van aanslag. Over het algemeen hoeft het biologisch deel van een bioloog zelden te worden schoongemaakt, al kan ook daarin de laag bruin slib te veel worden en de doorstroming stagneert. Dan is het zaak het filtermateriaal uit te spoelen met aquariumwater tijdens een ➛waterwissel en de filtercompartimenten af te hevelen. Dit bruine slib is echter het actieve deel van het filter, spoel daarom niet alles brandschoon. Daarna kan het materiaal weer daarin terug en het filter weer in gebruik worden genomen.

Bruin filterslib kan worden gebruikt als ➛aquariumstarter.

Filtermat

Filtermat
PE/Japanse/Matala mat.
Kunststof materiaal voor het mechanisch en biologisch ➛filteren van water, afkomstig uit de vijvertechniek. Verkrijgbaar in verschillende dikten en dichtheid. Drie typen zijn te onderscheiden:Grove matten zijn ook bruikbaar als ➛kweekrooster.